Hvert andet år i uge 6 tælles hjemløse i Danmark. Således også i år. Nu er resultaterne af årets tælling kommet.
5989. Så mange hjemløse er der registreret i Danmark i uge 6, 2024. Der er altså kommet 200 flere hjemløse på de 2 år, der er gået siden seneste tælling. Det er en stigning på 3%. Vi er nu oppe på 5989 borgere i hjemløshed i Danmark. Dette er ca. 100 personer mere end gennemsnittet (5886) af de 8 tællinger, den, netop offentliggjorte rapport ”Hjemløshed i Danmark 2024”, sammenligner.
I de seneste tællinger er antallet af unge hjemløse faldet. Det gælder både gruppen af 18 – 24- årige og gruppen af 25 – 29-årige. Sidstnævnte falder fortsat i denne tælling, her er der blevet 4% færre – mens der er blevet 3% flere 18- 24 – årige.
Flere hjemløse over 60 år
I den anden ende af alders-skalaen fortsætter den tilsyneladende uendelige stigning i antallet af hjemløse over 60 år. Dem er der blevet flere af gennem årene, hvor man har talt. Denne gang er der 11% flere, så de nu udgør 9% af de talte hjemløse, hvilket svarer til 500 personer.
Rapportens forfatter tilskriver den stadige stigning problemer med at finde botilbud, der matcher denne gruppes behov for hjælp og støtte. Det kan f.eks. være alternative plejehjem, de såkaldte § 108 pladser, som vi ved kommuner støt og roligt har nedlagt gennem årene.
Færre bor på gaden – flere bor på sofaer
I denne tælling ser man igen været et fald i antallet af gadehjemløse. Denne gang på 6%.
”De er døde”, konstaterede en hjemløs, der han blev forelagt tallene. Og det er selvfølgelig en mulighed.
Forskerne hælder dog til, at der er mørketal både i denne gruppe og i gruppen af sofasovere. Sidst nævnte er i øvrigt er steget med hele 29% i denne tælling. For at blive talt, skal man naturligvis kunne tælles – dvs. være i kontakt med systemet og disse grupper går ofte under radaren.
Ny lovgivning
1. oktober 2023 kom der en ny lovgivning på hjemløseområdet, der bl.a. havde til formål at få flere ud i egen bolig og nedbringe antallet af langtidshjemløse, dvs. borgere, der har været hjemløse i mere end 2 år.
Da selve tællingen af hjemløse fandt sted godt 4 måneder senere, var der ikke væsentlige ændringer at spore. Kun 27% af hjemløse er skrevet op til egen bolig og 6% til et botilbud.
Omlægningen af hjemløseindsatsen er kun målrettet hjemløse på herberger. Målet er at spare på området ved at folk skal i egen lejlighed frem for at bo på herberg. Der er da også en væsentlig højere andel herbergsbeboere, 38 procent, der er skrevet op til bolig. Det betyder så at godt 60% ikke er skrevet op.
”Kroniker-gruppen” er ikke blevet mindre
Omlægningen af hjemløseindsatsen havde også til hensigt at nedbringe antallet af borgere i langvarig hjemløshed; dvs. dem, der har været hjemløse i mere end 2 år.
Den hensigt er ikke slået igennem, når man ser på tallene. I København, hvor andelen af langtidshjemløse er størst, er det tydeligt at et væsentligt problem er mangel på billige boliger. Her er andelen af borgere i langvarig hjemløshed hele 41 procent mod 27 procent på landsplan. Manglen på boliger, gruppen har råd til at betale, samt manglen på tilstrækkelige tilbud til hjemløse 60+ er med til at fastholde denne gruppe i en hjemløsesituation, og – kan man frygte – gøre deres samlede problembillede og dermed støttebehov endnu mere komplekst.
Du finder hele rapporten Hjemløshed i Danmark 2024 her