Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hjemløse kan ikke få hjælp til at skabe sig et hjem

image_pdfimage_print

Hjemløseplanen er netop blevet vedtaget. Men hele planen risikerer at gå i vasken, når langvarigt hjemløse stik mod de politiske intensioner ikke kan få økonomisk støtte til fx møbler og hvidevarer når de får en lejlighed. En tom lejlighed løser ikke hjemløsheden.

Af Ask Svejstrup, SAND – De hjemløses landsorganisation

Hanne flyttede fra et herberg i København til en lejlighed i Korsør. Det var nemlig her, hun kunne få en bolig. Efter mere end 10 år i hjemløshed, havde hun ingen møbler til lejligheden, og søgte derfor kommunen om at få støtte til at købe de mest basale ting. Det fik hun afslag på. Og da hun klagede over afgørelsen til Ankestyrelsen, kom de til samme konklusion som kommunen. Faktisk sagde de det så tydeligt, at fremtiden ser meget dyster ud for alle de hjemløse, der skal i egen lejlighed. Jeg forventer, at kun ganske få hjemløse i fremtiden kan få økonomisk støtte til at købe køleskab, seng, komfur og andre basale ting til den lejlighed, mange flere hjemløse efter planen skal have anvist, når omlægningen af hjemløseindsatsen tager fart hen over sommeren.

Det skortede ellers ikke på lovprisninger, da Folketinget førstebehandlede det nu vedtagende lovforslag om omlægningen af hjemløsestrategien. Hjemløse skal være kortest muligt på herberg ved at de hurtigst muligt får anvist egen lejlighed, hjælp til at indrette den og hjælp til at bo i den. Bare hør:

”Det her der er virkeligt godt. Det er det der for os til at få skovlen under hjemløshed”. Camilla Fabricius, socialordfører, Socialdemokratiet

”Med lovforslaget her laver vi nogle helt grundlæggende ændringer for at bekæmpe hjemløshed, og vi giver muligheden for, at man kan rykke hurtigere ud af herbergerne og få skabt sit eget hjem” Anni Matthiesen, socialordfører fra Venstre.

”Man skal gøre den nye bolig til et hyggeligt sted at være, hvor man har lyst til at invitere gæster, og det er rigtig, rigtig vigtigt, synes vi i Danmarksdemokraterne. Marlene Harpsøe, socialordfører, Danmarks Demokraterne

Folketingets partier antager altså, at kommunerne kan og vil give økonomisk støtte, såkaldt etableringshjælp til hjemløse, der flytter i egen bolig. Det lyser også ud af den politiske aftale bag den nye lov (Fonden for blandede byer – flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed), hvor det netop understreges, at kommunerne skal opfordres til at give etableringshjælp. Ankestyrelsen, der har patent på at fortolke lovgivningen, siger derimod noget helt andet. De slår fast at ”Den omstændighed, at du har fået bolig efter mange år og ønsker hjælp til etablering, er ikke en social begivenhed i Aktivlovens forstand”. Hanne og de mange andre langvarigt hjemløse, der har allermest brug for hjælpen, er ikke i målgruppen for etableringshjælp

Alt det politikerne har taget for givet, deres antagelser om hvordan kommunerne vil bruge lovgivningen, er i praksis umuligt, fordi langvarigt hjemløse ikke er målgruppe for etableringshjælp; for økonomisk støtte til at købe det mest nødvendige, der skal til for at skabe sig det hjem både politikere og hjemløse så brændende ønsker sig at hjemløse får.

Man fikser ikke hjemløseproblematikken med en enkelt lov. Der er masser af barrierer, der skal tages hånd om, før de gode intentioner i den omlægning af hjemløseindsatsen vi står overfor.

AKTUELT

Vi er de SANDe eksperter

De sidste mange år har SAND deltaget i folkemødet på Bornholm. Vi vil til orde og vi vil udfordre det gængse billede af hjemløse

Læs Mere

SAND søger rejse – og udviklingskonsulent, gerne socialpædagog

SAND SØGER… Vil du arbejde i SAND? Vi mangler en pædagog til vores sekretariat i Aarhus

Læs Mere

SAND’e eksperter på Folkemøde

I SAND bliver man klædt på til at bruge sin historie. Også på årets Folkemøde.

Læs Mere