Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Et værested er mere end et sted at være

image_pdfimage_print

Det er et værn mod ensomhed

Hvis man ønsker at bruge Housing First-tilgangen, når man skal have hjemløse i bolig, nytter det ikke at man lukker væresteder og på den måde afskærer hjemløse fra det sociale liv, der er en vigtig del af at komme videre i tilværelsen.

Af Ask Svejstrup, sekretariatsleder i SAND

Hjemløse opsøger væresteder. Både dem der bor på gaden og dem, der har fået en lejlighed. For som alle ved, kræver det en indsats at gøre en bolig til et hjem. Og hvis man aldrig har lært, hvad det indebærer, er det overordentligt svært at gøre det.

Men lige meget hvor dygtig en indretningsarkitekt du er, er du alene i boligen. Derfor vil værestedet fortsat være din stue, der du føler dig hjemme, der vennerne er. Alene af den grund, er det vigtig, at kommunen sikrer, at der er væresteder.
De sidste 15 år har Socialministeriet forsøgt at få en Housing First-tilgang til at være rygraden i indsatsen for hjemløse. Tilgangen handler om at få flest mulig hjemløse i egen bolig og give dem den nødvendige støtte til at kunne blive der.

Et af de helt store problemer ved at komme i egen bolig, er ensomhed. Det er ensomheden, der giver dig dårlige tanker, får dig til at drikke, tage stoffer eller gå ned med flaget.

Et af de helt store problemer ved at komme i egen bolig, er ensomhed. Det er ensomheden, der giver dig dårlige tanker, får dig til at drikke, tage stoffer eller gå ned med flaget.

Kommunerne følger imidlertid ikke en Housing First-tilgang. De skærer i bevillingerne til væresteder eller lukker dem helt. F.eks. må Blå Kors i Hjørring lukke et højt elsket værested til næste år, fordi kommunen vil fjerne det årlige tilskud på 400.000 kr. 

Hvis staten insisterer på at have en Housing First-tilgang, må de også insistere på, at der skabes muligheder for at lave lokale sociale fællesskaber. Det er at smide penge ud af vinduet og mennesker i rendestenen, hvis indsatserne ikke koordineres.

Hvis staten insisterer på at have en Housing First-tilgang, må de også insistere på, at der skabes muligheder for at lave lokale sociale fællesskaber.

Hjemløse har ikke et køkken med kaffe, en stue med en elsket familie. For hjemløse er værestedet/varmestuen stuen, det er der kaffen indtages og de andre hjemløse er familien. Det er her gode råd gives og fås, og her man føler sig mest hjemme.
Derfor er værestedet mere end blot et sted at være.

Hjemløse har ikke et køkken med kaffe, en stue med en elsket familie. For hjemløse er værestedet/varmestuen stuen, det er der kaffen indtages og de andre hjemløse er familien.

AKTUELT

Vi er de SANDe eksperter

De sidste mange år har SAND deltaget i folkemødet på Bornholm. Vi vil til orde og vi vil udfordre det gængse billede af hjemløse

Læs Mere

SAND søger rejse – og udviklingskonsulent, gerne socialpædagog

SAND SØGER… Vil du arbejde i SAND? Vi mangler en pædagog til vores sekretariat i Aarhus

Læs Mere

SAND’e eksperter på Folkemøde

I SAND bliver man klædt på til at bruge sin historie. Også på årets Folkemøde.

Læs Mere