Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SAND vinder sag om integrationsydelse

image_pdfimage_print

På vegne af en hjemløs borger klagede SAND i februar over at vedkommende fik udbetalt integrationsydelse i stedet for den noget højere kontanthjælp. Sagen endte i Ankestyrelsen og er nu – efter ombudsmandens indgriben – vundet.

Sagen handler om Allan Birk, der kun kunne få udbetalt integrationsydelse og ikke kontanthjælp, da Københavns Kommune ikke vurderede, at han havde opholdt sig i Danmark 9 ud af de seneste 10 år. Allan Birk er hjemløs, og har de seneste år haft trukket sig fra samfundet af personlige årsager, så han har ikke efterladt sig nogle digitale spor. Det betyder dog ikke at han slet ikke har været i kontakt med samfundet. Sammen med SAND har han indhentet dokumentation fra både det firma der løbende leverer udstyr til måling og behandling af hans sukkersyge, ligesom hans læge, såvel som nabo har skrevet under på at har haft regelmæssig kontakt med ham. Alligevel insisterede Københavns Kommune på at det ikke var tilstrækkeligt bevis for at han havde opholdt sig i landet og afviste den klage, SAND hjalp ham med at skrive. Klagen røg derfor videre til Ankestyrelsen. Her greb Ombudsmanden ind og sagen faldt ud til den Allan Birks fordel: Han har ret til kontanthjælp – og skal nu have udbetalt differencen på de to ydelser med tilbagevirkende kraft.

Det her betyder alt! ALT! Jeg er så glad! Nu kan jeg endelig finde et sted hvor jeg kan låse døren og have mine ting

– Allan Birk, hjemløs om at vinde sag om kontanthjælp

“Sagen er ekstrem vigtig af to årsager”, siger Ask Svejstrup, sekretariatsleder i SAND: “For det første vidner det om at Ankestyrelsen har brug for hjælpe af Ombudsmanden for at tolke reglerne efter hensigten. På den ene side er det godt at Ombudsmanden griber ind, på den anden side kan man frygte at Ankestyrelsen skal have hjælp til at tolke andre love. Det vil vi SAND i hvert fald holde skarpt øje med i fremtiden”. Han fortsætter:

“For det andet er sagen et bevis på, at det hjælper at klage. Allan og mange andre, der fejlagtigt er kommet på integrationsydelse, er det en stor sejr, at ”systemet” kan besejres selvom det for mange hjemløse føltes som om man bliver tromlet uden at kunne stille noget op”.

Og at sejren er vigtig, kan hovedpersonen, Allan Birk bekræfte:

”Det her betyder alt! ALT! Jeg er så glad! Nu kan jeg endelig finde et sted hvor jeg kan låse døren og have mine ting. Man er virkelig på skideren når man er hjemløs og sidder fast på en ydelse hvor man ikke kan komme videre fordi den er så lav. Men nu kan jeg komme videre i mit liv. Jeg havde til sidst følelsen af at Københavns Kommune ikke VILLE give mig kontanthjælp. At de godt vidste den var gal, men at det var et benspænd de lagde ud. Derfor er det en kæmpe lettelse nu”.

Nu mangler vi bare at Københavns Kommune viser sig som en god taber og genvurderer hvorvidt alle de borgere, de har sendt på integrationsydelse siden lovens tilblivelse, faktisk har ret til kontanthjælp. 

AKTUELT

Hvor skal vi så gå hen?

Det forlyder, at Mændenes Hjem er lukningstruet

Læs Mere

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere