Den internationale gruppe
Gruppen arbejder med fælleseuropæiske problemstillinger på hjemløseområdet. Formålet er at hente inspiration fra andre landes arbejde med hjemløse og brugerorganisering. Desuden er det vores håb, at andre lande kan lade sig inspirere af SANDs arbejde.
Vi har været på studietur til Norge, Sverige og Skotland.
I efteråret 2016 gik turen til Glasgow i Skotland. Skotlands sociale hjælpesystem har mange lighedspunkter med Danmark og landet har udmærket sig ved at bruge flere penge på hjemløseområdet end deres sydlige nabo England. Skotland har en tradition for at involvere brugere. Hvordan de gjorde det, ville vi gerne se nærmere på.
Vi blev især imponeret over et bisidder projekt som Glasgow Homelessness Network har lavet. Det hedder Navigate, og uddanner tidligere hjemløse til at være bisiddere for andre hjemløse. Da vi besøgte dem var der ti personer, der arbejdede frivilligt. De havde gennemsnitligt 12 igangværende sager pr. bisidder.
De sager de gik ind i var nogenlunde de samme som hjemløse i Danmark har. Dog skal man i Skotland først have en erklæring om at man er hjemløs, før man kan få nogen som helst hjælp fra det offentlige. Herefter er det et spørgsmål om at søge om den ene eller den anden ydelse. I kan læse mere om Navigate på deres hjemmeside
I Glasgow er der boliger nok som hjemløse kan betale. Det er kun bureaukratiet der gør det til en langsommelig affære at få sig en lejlighed.
I efteråret 2013 tog gruppen på studitur til Norge. Vores besøg i Oslo gav stort udbytte: til trods for at vi var taget afsted for at se nød og elendighed blev vi også positivt overraskede. Norge er modsætningernes land: Til trods for at de har ufatteligt mange oliepenge har kommunerne ikke et specielt højt serviceniveau på hjemløseområdet og der er utroligt mange fattige mennesker. Den almene nordmand er meget villig til at hjælpe fattige. Der gives mange donationer til hjemløseorganisationer, der er adskillige fødevarecentraler, der indsamler mad, der er ved at blive for gammelt til at sælge, og giver det til de der trænger. Fattighuset gav f.eks. tre bæreposer mad til 2 – 3000 personer hver fredag. Frelsens Hus tilberedte frokost til samme antal hver dag i deres café.

På vej op af Oslofjorden
Frivilligheden blomstrer i Norge. Flere af de steder vi besøgte var afhængige af frivillige donationer og af frivillige hænder. I Fattighuset var der kun frivillige. Deres engagement og sammenhold var forbilledligt. Vi kender det fra vores egen forening, hvor vi ser det samme, men det glæder jo altid at blive bekræftet i, at det man gør, og synes er rigtigt, gentages med succes andre steder.
I 2011 var gruppen på studietur til Stockholm. Vi var imponerede over deres Medborgerkontor, som er en uafhængig kommunal enhed, hvor hjemløse kan få hjælp til at klage over ’dårlig’ behandling. “Situation” – hjemløseavisen – var også mål for et besøg, på linje med en lang række andre hjemløseprojekter.
Efter flere års forarbejde var vi i december 2011 med til at stifte den europæiske hjemløseorganisation HOmeless People (HOPE). Læs mere om HOPE her.
Vi deltager hvert år i konferencer, der afholdes af EAPN og FEANTSA.
FEANTSA
SAND er medlem af FEANTSA – en paraplyorganisation for europæiske organisationer, der arbejder med hjemløshed.
Ole Svendsen fra SAND sidder i FEANTSAs bestyrelse på vegne af de danske FEANTSA medlemmer.
Læs mere om FEANTSA her.
EAPN
Det internationale udvalg arbejder sammen med EAPN – European Anti Poverty Network. De har en dansk afdeling, som du kan læse mere om her.
Læs mere om EAPN europæiske afdeling her.
SAND – The Danish national organisation for homeless people
SAND is a user organisation for the homeless or the formerly homeless in Denmark. We speak the case of those who otherwise have nobody to speak their case. We provide a social and political platform for marginalised people, and actively support the establishment of tenants’ councils in all hostels for the homeless. Representatives from the tenants’ councils gather regionally in the regional SAND committees. The regional committees work on a local level and several have close connections with local politicians, and are asked for advice when decisions within our field need to be made.
For more information, please contact:
Ask Svejstrup, tel. + 45 89 93 70 60, mail: ask@sandudvalg.dk