Hvor skal vi så gå hen?

Hjemløse bliver igen svigtet

Af Kjartan ‘Junior’ Emhjellen, formand for SAND Hovedstaden

Der er ganske få steder for de hjemløse, som har det rigtig svært. Dem der har et seriøst højt stofbrug, dem som bekæmper psykisk sygdom med stoffer eller alkohol, dem som får psykoser af for højt forbrug af begge dele.

Mændenes hjem er et af de steder. Et sted for dem, ingen andre gider at lege med. Et af de steder, vi skal værne om.

Mændenes hjem er et af de steder. Et sted for dem, ingen andre gider at lege med. Et af de steder, vi skal værne om.

Nu forlyder det, at Mændenes Hjem er lukningstruet, fordi Københavns Kommune i årevis har snydt på vægten og hevet penge ud for at betale løn til mennesker, der er ansat i kommunen og ikke i Mændenes Hjem. Socialtilsynet og Social- Ældre- og Boligministeriet har slået fast, at det er ulovligt, og resultatet er her og nu, at Mændenes Hjem står med et hul i regnskabet og ikke i tide har kunnet aflevere et budget for 2024.

Sagen har været grundigt beskrevet i Altinget, og jeg skal ikke gå dybere ned i den her. Der er alligevel ingen hjemløse eller socialt udsatte, der kommer til at forstå, hvordan det hænger sammen. De hører alene, at det sted, hvor de overnatter eller bruger som anker i en hård hverdag, er truet af lukning. Og det forstår de slet ikke.

For hvor skal de gå hen, hvis Mændenes Hjem lukker. Og hvad med Café Klare og fixerummene Skyen og H17, som også drives af Mændenes Hjem – lukker de så også? Spørgsmålene er mange, og som hjemløs og socialt udsat i København er det desværre ikke en ny oplevelse, at det system, der er sat i verdenen for at hjælpe dig, giver dig den kolde skulder.

Så sent som sidste år var det værestedet Gang i Gaden på Vesterbro – en kort gåtur fra Mændenes Hjem – der pludselig var truet af lukning, fordi kommunen havde ’glemt’ et løfte om en varig bevilling. En underskriftindsamling og omtale i medierne fik politikerne på andre tanker, og pengene blev fundet, men usikkerheden nåede at sætte sig, og det hjælper ikke ligefrem på tilliden til myndighederne.

Københavns Kommune er kendt for at lave sine egne fortolkninger af reglerne, og mene at det er alle andre kommuner, der tager fejl. For et par år siden satte kommunen for eksempel en masse hjemløse på den lave integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, fordi de mente, at det var sådan reglerne var, mens alle andre kommuner tolkede reglerne anderledes og mere humant. Det ramte over 100 hjemløse i København, som måtte have hjælp fra Folketingets ombudsmand, før de blev tildelt kontanthjælp med tilbagevirkende kraft.

Efter førtidspensionsreformen i 2013 var København en af de kommuner, hvor det var sværest at få tilkendt førtidspension. Også her blev der henvist til reglerne, som andre kommuner altså tolkede noget anderledes.

For mange stofbrugere er Mændenes Hjem det eneste netværk, som kan give dem noget andet og mere end de stoffer, de er afhængige af, og måske endda det eneste sted, de kan få lov at opholde sig. Og de fatter ikke, hvorfor en rig kommune som København, som tusinder flytter til hvert år, igen og igen bliver fanget i at bøje reglerne for at spare penge på de mest udsatte.




LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har skrevet en lommebog for hjemløse med en lang række regler og rettigheder, der kan være gode at kende for dig, der er hjemløse eller har en bolig, som du ikke kan opholde dig i.
Lommebogen er god at have med til møde med din sagsbehandler eller hvis du skal hjælpe andre, fx som bisidder.

Du kan læse lommebogen her eller hente den om som pdf. herunder – eller få et fysisk eksemplar på SANDs sekretariat hvis du kommer forbi.

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE




Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

SANDs bestyrelse består af 12 medlemmer – en repræsentant fra hvert SANDudvalg – og en formand.

Følgende personer blev valg for 2 år i 2023. Dvs. de er IKKE på valg i år og det udvalg, de repræsenterer, kan IKKE indstille en kandidat. Dog kan udvalg, hvis kandidat er udtrådt, indstille en kandidat.

Valgt for 2 år i 2023:

Pia Nedergaard, SAND Fyn
Mette Larsen, SAND Storstrøm
Sanne Moos, SAND Vestsjælland
Johnni Stengade Hansen, SAND Trekanten (udtrådt)
Chanel Kjeldstrøm, SAND Nordsjælland (udtrådt)
Freddy Nielsen, SAND Østjylland

Henrik Mas blev valgt som formand for 2 år i 2023. Der er derfor IKKE formandsvalg i 2024.

Følgende er opstille til SANDs bestyrelse på generalforsamlingen 2024:

SAND Nordjylland: Patricia Egas
SAND Vestjylland
SAND Trekanten: Kim Henrik Olsen
SAND Sydvestjylland: Kim Brohus
SAND Sønderjylland: Allan ‘MacAllan’ Andersen
SAND Sydfyn: Mona Khaki
SAND Hovedstaden: Kjartan ‘Junior’ Emhjellen
SAND Nordsjælland: Jimmy

Der skal vælges 6 bestyrelsesmedlemmer for 2 år og 2 bestyrelsesmedlemmer for 1 år.

Et SANDudvalg skal indstille kandidater til SANDs bestyrelse senest 7 dage før generalforsamlingen, dvs. d. 19. marts kl. 12.00. Denne tidsfrist gælder også for eventuelle forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen. Udvalget skal sende navn på kandidater og eventuelle forslag til generalforsamlingen til sand@sandudvalg.dk.

Regnskab 2023

For spørgsmål til generalforsamlingen kontakt sekretariatsleder Ask Svejstrup, ask@sandudvalg.dk , tlf. 20987921 eller formand Henrik Mas, mas.vejle@gmail.com, tlf. 60676398