Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SkoleFAQ

image_pdfimage_print

Herunder kan du få svar på de fem spørgsmål, som mange skoleelever stiller til SAND.

Du er også meget velkommen til at kigge forbi vores facebookside, hvor du kan finde ansigterne bag statistikkerne i både videoer og billeder.

Hvad er en hjemløs?

Det enkle svar er: En, der ikke har et sted at bo. Det er dog mere kompliceret end det. I Danmark skelner man mellem at være hjemløs og boligløs. Hvis man ’bare’ mangler et sted at bo – fx hvis man som studerende flytter til en ny by – er man boligløs. Udover den manglende bolig, har man et velfungerende liv.

En hjemløs er en person, der udover at mangle et sted at bo, også har et eller flere sociale problemer – fx. misbrug, psykisk sygdom, intet netværk.

Det ligger også i lovgivningen: Man kan ikke komme ind på et herberg for hjemløs, hvis man ‘bare’ mangler et sted at bo. For at komme ind skal man have flere problemer (Serviceloven §110)

Hvor mange hjemløse er der i Danmark?

I SAND mener vi, at der er mellem 10. – 12.000 hjemløse i Danmark.

De hjemløse i Danmark er siden 2007 blevet talt hvert andet år. Senest var i 2022, hvor der blev registreret 5.789 borgere i en hjemløshedssituation, da den landsdækkende kortlægning af hjemløshed fandt sted i uge 6. Sammenlignet med den forrige kortlægning i samme uge i 2019 er der sket et fald på ca. 10 %, da der her blev registreret 6.431 hjemløse borgere (kilde: Hjemløshed i Danmark 2022, vive.dk).

Hjemløsetællingen er imidlertid et minimumstal. Først og fremmest, fordi man jo kun har talt de hjemløse, der er i kontakt med systemet.

Ca. 25% af alle hjemløse er kvinder, og ca. 13 % af de hjemløse er mellem 18 – 24 år.

Hvorfor bliver man hjemløs?

Der er ikke noget enkelt svar på, hvorfor man bliver hjemløs.

Det er en kombination af flere faktorer.

  • Måske har man et misbrug, der gør det svært at få betalt husleje og andre regninger.
  • Måske sker der noget voldsomt, der gør, at man ikke kan overskue sit liv og bliver drevet på gaden.
  • Måske gør psykisk sygdom, at man ikke kan holde ud at opholde sig i lejligheden, måske har man svært ved at rydde op, komme ud med skraldespanden mv., så lejligheden til sidst er meget svær at opholde sig i.
  • Måske tvinger ensomhed en på gaden.

Der er næsten lige så mange grunde til, at folk bliver hjemløse, som der er hjemløse, men fælles for dem er, at de har nogen psykiske, misbrugsmæssige eller sociale problemer, der gør det svært at overskue en hverdag.

De fleste hjemløse har uddannelse, haft arbejde, familier og helt almindelige liv, inden læsset væltede, og de landede på gaden.

Hvorfor er der hjemløse i et rigt land som Danmark?

Hjemløshed handler ikke kun om ikke at have råd til huslejen. Hjemløshed handler om mange forskellige problemer, der ofte er vævet tæt ind i hinanden. Men når det er sagt, spiller økonomi også en rolle. Det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen, hvis man er på kontanthjælp – især hvis man også har et misbrug, man skal finansiere. Især unge under 30 år får meget lave satser på kontanthjælp. Og i modsætning til studerende på SU, kan de ikke låne penge ved siden af, de må ikke tjene ekstra, og de har ikke adgang til billige studieboliger. Det betyder, at mange unge på kontanthjælp har meget svært ved at finde et sted, de har råd til at bo og må vælge medicin og andre ting fra.

Når man får kontanthjælp, skal man leve op til nogle krav og regler. Kan man ikke det, klappes kassen i. Det har også været med til at sende mange mennesker på gaden.

Nogle hjemløse er – på grund af deres forskellige problemer – ikke i stand til at bo i en almindelig lejlighed uden hjælp og støtte. Får de ikke den hjælp, de har brug for – fx til at holde lejligheden, betale regninger, lave mad – ender de på gaden igen.

Kan man være hjemløs og have et sted at bo?

Det kan man godt. Men man kan have så svært ved at opholde sig i sin bolig, at man stort set aldrig bruger den. Man har ikke rigtig nogen møbler, måske ikke hængt lamper op mv. Derfor opfører man sig som om, man ikke havde en lejlighed:
Benytter sig af tilbud for hjemløse, sover måske ude eller på herberger og færdes i hjemløsemiljøet. Det kaldes at være funktionelt hjemløs.

Mød en hjemløs

Vi får mange, mange henvendelser fra skoleelever, studerende og andre, der gerne vil snakke med en hjemløs. Du er meget velkommen til at kontakte SANDudvalget i dit område og høre om, de har mulighed for at tale med dig. Alle medlemmer af et SANDudvalg er enten hjemløse eller har været det. Du finder de lokale udvalg her.

AKTUELT

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere

Hjemløsetælling 2024

Så ramte vi uge 6. Så skal alle hjemløse skrives i mandtal.

Læs Mere