Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Velkommen i socialministeriet, Mai Mercado

image_pdfimage_print

– og lad os så få gjort noget ved hjemløsheden! 

Der præsenteres et nyt ministerhold i dag. På hjemløseområdet bliver det den konservative Mai Mercado der indtager tronen i et nyetableret Børne – og Socialministerium, der skal løfte de opgaver, der er beskrevet i regeringsgrundlaget, hvor udsatte og handicappede fylder knap 2½ side ud af de i alt 86 sider. Det blev præsenteret i går.

Her reklameres der bl.a. for at der skal laves en handlingsplan for at nedbringe antallet af hjemløse. Den slags har vi hørt om før, da hjemløsestrategien blev fremlagt for 9 år siden. Det var tilmed med 500 millioner i ryggen. Det fik ikke antallet af hjemløse til at falde – tværtimod.

Regeringen skriver også, at der skal fokuseres på ”…tiltag der gør en reel forskel. Vi skal vide, hvad der virker.” (s. 64). Det gjorde Karen Ellemann også meget ud af at slå fast gang på gang, og fremhævede bl.a. de såkaldte Housing First metoder, hvor man anviser hjemløse en bolig og giver dem den nødvendige boligsociale indsats, for at de kan blive i boligen. Hun overså dog, at det kræver at der findes billige boliger, for at metoden virker. Den fejl erkendes ved, at der i Regeringsgrundlaget erklæres, at der skal tages initiativer til at skaffe flere billige boliger. Der henvises bl.a. til en aftale den nu tidligere regering har lavet med KL i det tidlige forår. Aftalen indeholder bl.a. 640 millioner kr. som kommunerne kan søge til at opføre nye almennyttige boliger. Beløbet kan dække 75 procent af omkostningerne ved at bygge 10.000 nye boliger. Egentlig var det tiltænkt flygtninge, men hvad fa’en…

Hvordan det i praksis skal lade sig gøre venter vi stadigvæk spændt på at se.

Karen Ellemann gjorde en dyd ud af at negligere grundlæggende sammenhænge mellem lavt økonomisk råderum og risikoen for at blive sat ud af sin bolig, og den efterfølgende risiko for at blive hjemløs. Vi må håbe at den nye minister vil anerkende det faglige faktum, at økonomisk fattigdom forstærker eller udløser sociale problemer, og vælger at bruge den viden i sin ”handleplan for færre hjemløse”. Der skal samarbejdes med andre ministerier for at den skal virke og Anders Samuelsen m.fl. skal endnu engang hives ned fra deres træ for at leve op til en anden af de væsentlige intensionen i regeringsgrundlaget, om at der skal ydes en social indsats, der kan hjælpe folk med at komme videre med en mere selvstændig tilværelse. For her skal der nødvendigvis tænkes på tværs af ministerier for at det kan lykkedes og det kræver både øget kontanthjælp og en investering i og intensivering af den sociale indsats.

Vi ved alle sammen at selvstændighed øges hvis man har ”sine egne penge”. Det er i hvert fald hvad frihedselskende politiker udtrykker, når de taler hvorfor kvindefrigørelsen i 60’erne fik succes. Men ud fra samme logik om at det kun er de rige der motiveres af penge mens de fattige motiveres af at blive pisket, kan det meget vel være tilfældet at den nye regering heller ikke anerkender dette faktum.

SAND – De hjemløses landsorganisation vil under alle omstændigheder ønske vores nye Børne – og Socialminister velkommen tilbage fra barsel og ind i vores ministerium. Vi hæfter os ved, at hun før sin tiltræden i dag sagde, at socialpolitikken har været et bredt samarbejde og at hun vil indkalde de andre partier for at fortsætte denne linje. Vi er det tætteste man kommer på at være et hjemløseparti og glæder os til at blive inviteret.

AKTUELT

Hvor skal vi så gå hen?

Det forlyder, at Mændenes Hjem er lukningstruet

Læs Mere

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere