Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stem hvis du er uenig

image_pdfimage_print

…og stem hvis du er enig

Godmorgen – dejligt at se så mange. Det bliver en god dag.

Jeg kommer fra SAND – de hjemløses landsorganisation. Et stort tak til Ombold for at samle os til endnu gang bold. Og et stort tak til Kjeld og Dragan fra KBHs Kommune for at komme med et mobilt valgsted – ud til os!

Endnu en dag med god aktivitet og møde andre mennesker. Det er godt, det er sundt. Fysisk får vi rørt os og mentalt, så er det jo i mødet med andre mennesker, at vi udfordres og vokser.

I dag handler det også om demokrati og folketingsvalg. Der er god grund til at få flere udsatte til at stemme. Udsatte stemmer ikke i samme omfang som resten af DK. For demokratiet er det godt at få alle med. Og det er IKKE godt, hvis udsatte ikke deltager i valg til folketinget. Så tæller vi ikke med… som vælgergruppe eller mærkesag.

Mange fortæller mig, at de ikke stemmer, fordi det kan være lige meget, hvem der sidder på borgen. Det kan jeg godt sætte mig ind i. Når man lever på udkanten med en oplevelse af at være udstødt, så er det da også et signal at vende det hele ryggen. Been there – done that!

Når man lever på udkanten med en oplevelse af at være udstødt, så er det da også et signal at vende det hele ryggen. Been there – done that!

Men jeg elsker også at stemme. Det giver mig den der højtidelige fornemmelse af at være en del af noget større. DBUs slogan! Jeg interesserer mig for politik og følger med i alt, stort set. Måske for meget. I disse dage kæmper politikkerne om at fiske vælgergrupper og få indspark til deres fortællinger.
Som demokrat forventer jeg ikke det perfekte – politik er studehandler, kompromisser, det muliges kunst, spin, benspænd, desperate skud ud i tågen og pareringer på målstregen.

Det minder mig om et gammel citat: Sandheden er skrevet i vand og retfærdighed er gode menneskers mareridt. Når sandheden er skrevet i vand, så er den flydende og varer kort.

Når vi stemmer, er vi måske med til at skrive eller omskrive sandheden for en kort stund. Se bare, hvordan det forrige valg endte som et klimavalg, som rykkede DK et nyt sted hen – fra fjernelse af misundelsesskat – såkaldt misundelsesskat! – på privatfly til vindmølle-øer.

“Vi får de politikkere, vi fortjener” – et andet citat, der skal minde os om, at vi deler skæbner med alle de andre “tumper”, der også stemmer. J
eg er 60 år og synes, der er mange gode grunde til at stemme. Jeg er heller ikke i tvivl om, hvad jeg vil stemme. Mine oplevelser har farvet mine holdninger. Eller også er DK bare rykket til højre, mens jeg står samme sted, som barn af 70erne.

Over de seneste 15 år er uligheden vokset, underklassen efterlades på perronen, sikkerhedsnettet afviklet, pisken er taget frem. Det har til tider syntes som et Romersk Cirkus, hvor sorte og hvide sættes i kamp, mens de rige sidder og griner.

Over de seneste 15 år er uligheden vokset, underklassen efterlades på perronen, sikkerhedsnettet afviklet, pisken er taget frem. Det har til tider syntes som et Romersk Cirkus, hvor sorte og hvide sættes i kamp, mens de rige sidder og griner. Samtidig har DK aldrig været rigere og forbruget er enormt. 18. marts havde danskerne forbrugt deres andel for hele året. I min verden er det ikke bæredygtigt.

I behøver heldigvis ikke at være enige. Det er bare endnu en grund til at stemme. Stem hvis I er uenige! Og… stem hvis I er enige!

I behøver heldigvis ikke at være enige. Det er bare endnu en grund til at stemme. Stem hvis I er uenige! Og… stem hvis I er enige!

Er man fortvivlet, så kan man også stemme personligt. Find en kandidat, der interesserer sig for det samme, som du synes en vigtigt. Der kan være store forskelle internt i et parti. Nogen fokuserer på erhvervspolitik, andre på psykiatri og socialpolitik.

Hvis der skal gøres noget ved hjemløshed, vil det være godt, at få nogle politikkere, der interesserer sig for området uanset partifarve. Endnu en grund til at stemme. Stem personligt for at socialpolitik kommer på banen!

SAND har været rundt og spørge partierne, hvad de vil gøre for hjemløse. Der er lavet videoer, som kan ses på SANDs facebookside. Der er også lavet en oversigt, hvor man nemt kan se, hvad de 14 partier tænker, at der skal gøres på hjemløseområdet. Den kan også findes på facebooksiden SAND. Og vi har plakater, der kommer i løbet af dagen og vil blive hængt, så I kan se det. Måske der er noget dér, du synes er vigtigt for fremtiden. Noget der kunne have gjort en forskel? Så er der endnu en grund. Stem for bedre løsninger for hjemløse!

Jeg har børn, som jeg lytter til. Deres mening og drømme tæller også i mit regnskab, og alt kan ikke handle om udsathed. For mine børn handler det om, hvordan fremtiden skal formes. De er åbne overfor nye veje, de ønsker klimaindsats, fælles løsninger og tid, tid til at leve i dét, de nu har gang i.
Så boomers….. dagsordenen om vækst, vækst, vækst står måske overfor en ny tid.
Og hvad skal den nye tid bestå af? Endnu en grund til at stemme! Stem for en bedre fremtid!

Og hvad skal den nye tid bestå af? Endnu en grund til at stemme! Stem for en bedre fremtid!

Jeg er selv forhenværende fodboldspiller og har været frivillig træner for en pigegruppe fra 8-12 år. Fodbold kan noget med at skabe fællesskaber på tværs af skel. Når det er allerbedst, gør vi hinanden gode og det bliver en leg. Følelsen af at være et hold. Et hold, der meget gerne må bestå af forskelligheder, og hvor vi som individer kan udfolde os sammen. Husk – der er de ydre sejre – og der er de indre sejre, så giv plads til hinanden.


Husk at stemme!


Tak for ordet – Take care out there

Denne tale holdt Ulla Andersen, SAND Nordsjælland ved åbningen af OMBOLDs Demokrati-turnering d. 27/10 i København

AKTUELT

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere

Hjemløsetælling 2024

Så ramte vi uge 6. Så skal alle hjemløse skrives i mandtal.

Læs Mere