Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Har du ret til en pose penge ?

image_pdfimage_print

Københavns Kommune genåbner sager om integrationsydelse 

Er du hjemløs og har modtaget integrationsydelse fra Københavns Kommune, kan der være en pose penge på vej i din retning. Kommunen har tolket reglerne for dokumentation for ophold forkert. 

Københavns Kommune gennemgår nu alle sager om integrationsydelse for at vurdere om der er nogen der fejlagtigt er havnet på integrationsydelse, men egentlig skulle have været på den noget højere kotttanthjælp. Udgangsgangspunktet for at udbetale integrationsydelse har været, at hvis man ikke kan dokumentere, at man har været i Danmark i 9 ud af de sidste 10 år, får man integrationsydelse frem for kontanthjælp. Og det har mange hjemløse selvsagt haft svært ved at dokumentere. Har man fx ingen bankkonto eller bruger man ikke NEMid, sætter man ingen såkaldte digitale spor – og så kan det være svært at bevise hvor man har opholdt sig.  Nu har Ankestyrelsen imidlertid slået fast, at mange af dem, der har fået integrationsydelse nok skulle have haft kontanthjælp alligevel. Fordi kommunerne – og især Københavns Kommune – har tolket reglerne forkert.

Det er en kæmpe sejr for alle de hjemløse, der fejlagtigt er havnet på den lave ydelse. Og en stor sejr for SANDs, Hus Forbi, Settlementet, Gadejuristen og andre gode organisationer, der har råbt op omkring dette åbenlyse lovbrud.  

Det er en kæmpe sejr for alle de hjemløse, der fejlagtigt er havnet på den lave ydelse. Og en stor sejr for SANDs, Hus Forbi, Settlementet, Gadejuristen og andre gode organisationer, der har råbt op omkring dette åbenlyse lovbrud.  
Endelig skal Københavns Kommune have ros for, at de går i gang med at gennemgå de mange sager. Først tager de fat på dem som er på integrationsydelse lige nu. Efter de er gennemgået, tager de fat på de sager, hvor folk ikke længere er på integrationsydelse, men har været det i en periode fra foråret 2017 og frem. Tilkendes man kontanthjælp fordi man fejlagtigt har været på integrationsydelsen, får man differencen udbetalt. Der kan altså være en betragtelig pose penge på vej til jer, der har været på den forkerte ydelse. 

Loven giver egentlig mulighed for at hjemløse ikke skal underlægges meget skrappe dokumentationskrav, men det har Københavns Kommune været ret ligeglade med. 

Loven giver egentlig mulighed for at hjemløse ikke skal underlægges meget skrappe dokumentationskrav, men det har Københavns Kommune været ret ligeglade med. De har rask væk sendt folk på integrationsydelse, selvom ethvert fornuftigt menneske kunne se at vedkommende aldrig havde været ude for landets grænser og adskillige vidner gerne ville skrive under på det.

Ombudsmanden fik til sidst nok af at kommunen tolkede loven som fanden tolker bibelen og tog affære. Det førte i efteråret 2020 til, at Ankestyrelsen lavede en principmeddelelse, der slog fast at kommunen skulle lave en samlet vurdering af, om der er reel grund til at tro, at en borger har været udrejst i de perioder, han ikke har kunnet redegøre for. Det er svært at forestiller sig at særlig mange hjemløse lige snupper et halvt år i sydens sol, når det bliver for surt at være i Danmark.

Egentlig hedder det ikke integrationsydelse mere. Det hedder selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, men vi lærte det at kende som integrationsydelse, da den i al hast blev indført d. 1. september 2015 for at vise omverdenen, at Danmark er et land, som man ikke skulle bryde sig om at flygte til.

Dengang var kravet at man skulle have været i Danmark i 7 ud af de sidste 8 år for at få kontanthjælp. Nu skal man have været i landet i 9 ud af de sidste 10 år, for at få kontanthjælp. Hvis man ikke har det – eller ikke kan bevise, at man har været det, ryger man på integrationsydelse.

SAND har igennem flere år været i dialog med Københavns Kommune om deres fortolkning af opholdskravet. Dvs. kravet om at man skal have været i Danmark i 9 af de sidste 10 år og at man skal kunne dokumentere det.
Netop spørgsmålet om hvilken form for dokumentation kommunen kan forlange og hvornår de kan forlange det, har været diskussionens kerne. I efteråret 2019 gjorde vi beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard opmærksom på at de ikke fulgte reglerne. Det benægtede hun selvfølgelig. Men nu har piben heldigvis fået en hel anden lyd. Vi håber de positive toner vil fortsætte i lang tid endnu.

LÆS MERE HER 

ER DU HJEMLØS OG USIKKER PÅ OM DIN SAG SKAL TAGES OP IGEN OG OM DU HAR RET TIL KONTANTHJÆLP – OG DERMED UDBETALING AF PENGE?
Kontakt Ask på 20 98 79 21 

Læs meddelelsen om gennemgangen fra Københavns Kommune her

Læs tidligere indlæg fra SAND om samme emne her 
http://sandudvalg.dk/nyheder/k%C3%B8benhavns-kommune-bryder-loven-i-sager-om-integrationsydelse

AKTUELT

Hvor skal vi så gå hen?

Det forlyder, at Mændenes Hjem er lukningstruet

Læs Mere

LOMMEBOG FOR HJEMLØSE

SAND har udgivet en lommebog for hjemløse med regler og rettigheder, der er gode at kende

Læs Mere

Generalforsamling 2024: Valg til SANDs bestyrelse

Hvilke udvalg kan stille kandidater op til SANds bestyrelse?

Læs Mere